Gyermekszemészet
 

Látásvizsgálat

A gyermekkorban előforduló leggyakoribb szemészeti eltérést a fénytörési hibák okozzák. Fénytörési hiba húzódhat meg a gyakori fejfájás, hunyorgás, elhúzódó vagy visszatérő szemgyulladás mögött. Gyakran a szem nézővonalában beállt változás (kancsalság) hívja fel a figyelmet a fénytörési hibára.

A fénytörés meghatározható:

  • a vizsgált gyermek szeme elé helyezett próbalencsékkel (főleg nagyobb gyermeknél)
  • skiaszkópiával: a tágított pupilla területébe vetített fénysugárral
  • computeres vizsgálattal, ami gyermekek esetén olykor speciális körülményeket igényel

A fénytörési hibák javítása szemüveggel, kontaktlencsével (kizárólag életkor és szemészeti státusz figyelembe vételével javasolt a gyermekeknél), lézer, illetve műtét, ami gyermekkorban általában nem javasolt, mivel a gyermekek szeme a növekedés során nagymértékben változik.

Kancsalságvizsgálat (Lang Stereotest I.)

A teszt során a térbeli látás megléte, vagy hiánya állapítható meg, akár egészen kis gyermek vizsgálatával. A térből különböző mértékben kiemelkedő ábrák felismerésével válik lehetővé a gyermek térbeli látásának tesztelése. A Lang Stereotest a Julesz-féle véletlenszerű ponteloszláson alapuló sztereogramot ötvözi W. R. Hess cilinder-raszter eljárásával.

Térlátásvizsgálat (Lang Stereotest II.)

 

A Lang I. teszt kiegészítő változata, amely monokulárisan (egy szemmel) is látható ábrával bővült, amely a kisgyermekek figyelmének felkeltését kívánja elősegíteni, illetve az esetleg binokuláris (kétszemes) látással nem rendelkező gyermek kevésbé csalódottan hagyja abba a vizsgálatot, hiszen ő is lát valamit. A gyermek szemének fixációs mozgásai jól elkülöníthetőek a képfelszínt céltalanul pásztázó mozgásoktól. A tapasztalatok szerint nem látnak a táblán semmit a kancsalok, köztük a mikrostrabizmussal élők sem. A teszt mégsem helyettesíti a visusvizsgálatot, azonban kiválóan alkalmas gyors szűrés végzésére. Hamis sztereonegatív lelet gyermekeknél lehetséges, hamis sztereopozitív lelet viszont nagyon valószínűtlen.

Színlátás-vizsgálat (Ishihara-test)

Ishihara-féle csereszín táblával történő vizsgálat, mely során a különböző színű folthalmazok nézésével deríthető fel a színtévesztés.

 

Néhány tudnivaló:

Távollátás

Amikor a szem tengelye rövidebb (ez a gyakoribb), vagy a szem törőereje (szaruhártya, szemlencse) gyengébb.
Az újszülöttek rövidebb szemtengellyel jönnek a világra. A gyermek fejlődésével a szemgolyó nő, és 7-8 éves korra éri el a felnőttre jellemző nagyságot, a továbbiakban már csak kismértékben változik.
A túllátás egyes eseteiben azonban előbb időszakos, majd ha a gyermek nem visel szemüveget, akkor állandósuló befelé kancsalítást eredményezhet.
A távollátás mértékétől függően azonban ez az aktív izommunka egyéb panaszokat is okozhat, mint például elhúzódó, nehezen gyógyuló szemhéjgyulladás, látási panaszok, fejfájás stb.

Rövidlátás

Amikor a szem tengelye hosszabb (ez a gyakoribb), vagy a szem törőereje megnövekedett (a szaruhártya, szemlencse görbülete nagyobb).
A gyermek közelre (pl. olvasni) jól lát, viszont gyakran iskoláskorban kezdődő rövidlátás esetén a gyerek nem látja elég jól a táblát, hunyorogva nézi a TV-t, vagyis távolra rosszul lát. Szemüveggel ez a hiba korrigálható. A gyermek növekedésével a rövidlátás fokozódhat, így rendszeres szemészeti kontroll elengedhetetlen.
A megfelelő korrekció (szemüveg) hiánya esetén a tartós közeli munkánál a gyermek szemei kifáradnak, aminek következtében a két szemét esetleg nem tudja egyszerre használni, így idővel kifelé kancsalíthat.
A nagyfokú rövidlátás azonban nemcsak fénytörési hiba, hanem a szemgolyó kitágulása miatt a szem belsejében a látást veszélyeztető elváltozások is keletkezhetnek, ezért rendszeres szemészeti ellenőrzést igényel.

Astigmia

Általában a szaruhártya, néha a lencse görbületi sugarának gömbfelülettől való eltérése miatt nem keletkezik éles kép az ideghártyán. Az astigmia általában veleszületett állapot, a későbbiekben csak kisfokú változás jelentkezhet.
A nagyfokú astigmiás gyermek távolra és közelre is gyengébben lát, hunyoroghat, krónikus szemhéjszéli gyulladásos panaszai lehetnek. Korrigálása úgynevezett cylinderes lencsékkel történik. Az astigmia gyakran az előző két fénytörési hibával együtt kombinálva fordul elő.

Pupillatágítás

Az Atropin csepp alkalmazkodást bénító és pupilla tágító hatású szemcsepp. A hatás ideje gyermekenként, emberenként kismértékben változó, de egyetlen csepp kb 7-10 napig, néha még 2 hétig is tágan tartja a szembogarat. Ez a hatás nem maradandó, idővel fokozatosan visszaáll a korábbi állapot és megszűnik a csepp minden hatása.

A Humapent csepp rövid idő alatt éri el hatását, ezáltal rövid idő alatt el is múlik a tág állapot. Kevesebb mellékhatás fordul elő alkalmazása során, kényelmi szempontból inkább "nagyobb" gyerekek, illetve felnőttek esetében használatos.