Szemüveglencsék

Az általunk forgalmazott szemüveglencsék minden igényt igyekeznek kielégíteni, akár olvasáshoz, akár távolra nézéshez, állandó viselet során van szüksége szemüvegre. Bármilyen szemüveglencséről legyen is szó, elsődleges feladata a tiszta látás biztosítása, mintha nem is lenne a szeme előtt semmi, mindezt úgy, hogy a szem lehetőleg minden fénytörési hibáját kikorrigálja. A lencsék felületvédelme elengedhetetlen, ezért a felületkezelések nagy választéka áll rendelkezésre. Minél korszerűbb felületkezeléssel készül el egy szemüveglencse, élettartama annál hosszabb ideig kitolódik, valamint annál tovább biztosítja azt a látásélményt, amellyel a keretbe helyezéskor rendelkezett.

Lencsetípusok:

Üveglencse

Jellemzője a magas optikai tisztaság, rendkívül nagy karcállóság, erős hőállóság, azonban törékeny és akár háromszor annyira nehéz, mint egy hasonló paraméterekkel rendelkező műanyag lencse.

Műanyag lencse

CR-39 alapanyagú szerves műanyag, melyet vadászgépek pilótafülkéinek plexijeként fejlesztettek ki. Könnyű, jól megmunkálható anyag, ezért vált elterjedté szemüveglencseként. Puha alapanyag, ezért megfelelő felületvédelem hiányában nagyon könnyen karcolódik. Az alaplencsék törésmutatója 1,5-ös. A lencse törésmutatójának növelésével a lencse rugalmassága és szakítószilárdsága megnövekszik. A törésmutató a lencse anyagába behatoló fénysugár útjának eltérülésére, vagyis „megtörésére” utal. A megnövelt törésmutató még egy kedvező hatást eredményez. Ugyanazon optikai hatás esetén minél magasabb a lencse törésmutatója, annál vékonyabb az alapanyag. A forgalomban lévő vékonyított műanyag szemüveglencsék törésmutatói: 1,6 ; 1,67 ; 1,7; 1,74

Polikarbonát lencse

Ütés és törésálló szerves műanyag. Űrhajósok szkafanderének sisakplexijeként lett kifejlesztve. Rendkívül nagy a szakítószilárdsága, ezért rendkívül előnyös gyermekek, sportolók és balesetveszélyes munkakörülmények között dolgozók viseleteként, hogy szemük a lehető legjobb védelemben részesüljön.
 

Felületkezelések

Karcmentes réteg

megnöveli a szemüveglencse élettartamát azáltal, hogy a kopástól védi a lencse külső felületét.

Tükröződés csökkentő réteg

a mindennapi életben, a másokkal való kommunikáció közben, számítógép előtt ülve, autóvezetéskor, vagy akár szikrázó napsütésben zavaróvá válhatnak a külvilág okozta csillogások, amelyek csökkentik a kontrasztot és vakítanak. Ezek elkerülésére reflexiócsökkentésre van szükség.

Szennyeződés taszító rétegek

por-, víz-, zsírtaszító réteg teszi lehetővé a lencsék könnyű tisztán tarthatóságát.

Színezések

fényszűrő réteg, amely akár a napfényt, vagy akár a számítógép monitorának káros sugarait tompítják.

Fényre sötétedő szemüveglencse

olyan kristálybevonat, amely általában rétegként, ritkán a lencse anyagában kerül legyártásra és az UV-sugarak hatására változtatja el a színét, szürke, barna, vagy akár zöld változatban.

A technológia folyamatos fejlődése lehetővé teszi, hogy a lencsék felületének kialakítása során, az alapanyagok fejlődésével, a legújabb rétegkezelések elérhetővé válásával egyre speciálisabb területeken javítsák a gyártók a lencseviselők látását, figyelembe véve a komfortérzet növelését is. Ezért javasuljuk, kövessék figyelemmel mindig frissülő cikkeinket, melyek tájékoztatást adnak a legújabb vívmányokról, technikai megoldásokról!